dinsdag 16 juli 2013

DNA afname bij minderjarigen, bezwaarschrift!!

In de inleidende overwegingen van de wet DNA onderzoek bij veroordeelden staat vermeld dat DNA-onderzoek plaatsvindt bij personen die zijn veroordeeld wegens bepaalde misdrijven, teneinde bij te dragen aan de voorkoming, opsporing, vervolging en berechting van strafbare feiten van deze personen. Bij minderjarigen kan dit extra onredelijk uitpakken. 

Nadat de minderjarige,  niet naar behoren voorgelicht door een "parketsecretaris" bij een tomzitting / tripzitting/ of een soortgelijke zitting  een taakstraf heeft geaccepteerd om maar niet naar de kinderrechter te hoeven valt hij of zij automatisch in de prijzen. Een gratis strafblad en als bonus DNA afname en levenslange opname in de DNA databank van justitie.  Dat zeiden ze er niet bij bij de uitnodiging! Daar kom je pas later achter. En de termijn loopt al... Hartelijk dank Justitie... Wat zijn ze toch lekker bezig.       

In artikel 2 lid 1 b van de wet DNA onderzoek bij veroordeelden staat vermeld dat als  redelijkerwijs aannemelijk is dat het bepalen en verwerken van DNA-profiel gelet op de aard van het misdrijf of de bijzondere omstandigheden waaronder het misdrijf is gepleegd niet van betekenis zal kunnen zijn voor de voorkoming, opsporing, vervolging en berechting van strafbare feiten van de veroordeelde geen celmateriaal zal worden afgenomen ten behoeve van het bepalen en verwerken van het DNA-profiel.

Soms kan worden beargumenteerd dat  de uitzonderingssituatie van artikel 2, eerste lid onder b, van de Wet DNA -onderzoek bij veroordeelden van toepassing is.  De redenering is dan dat er geen opsporingsbelang ter zake van reeds gepleegde strafbare feiten of enig relevant recidivegevaar aanwezig is. In dat geval zal de afname van  DNA-materiaal ten behoeve van het bepalen en verwerken van het DNA-profiel niet van betekenis kunnen zijn voor de in artikel 2, eerste lid onder b van de wet DNA-onderzoek bij veroordeelden genoemde doeleinden.

Van belang zijn onder meer de opgelegde straf, de leeftijd op het moment van plegen van het feit, of het een eerste keer was of niet, en of er nadien sprake is van recidive. Moest het worden gezien als een rimpel in de vijver, een eenmalige jeugdige misstap?

Als uw zoon of dochter een oproep krijgt voor het afstaan van celmateriaal voor het bepalen van een dna  profiel neem dan DIRECT contact op voor het indienen van een bezwaarschrift (www.bondam.nl ) .De termijn voor indiening van het bezwaarschrift,  per akte,  is slechts twee weken na afname. In veel gevallen kan dit geheel kosteloos omdat de meeste rechtbanken daar een last tot toevoeging voor verstrekken.       

meer info:  www.bondam.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties welkom: